woensdag 9 december 2009

Snabba Cash



De nieuwste Zweedse leessensatie heet "Jens Lapidus" met zijn boek SNEL GELD!

Dit is het eerste deel van zijn Stockholmtrilogie en meteen een fenomenale thriller die zijn weerga niet kent. Kreten als "een echte pageturner", "een boek dat je in één adem uitleest", "dit boek kan je gewoon niet wegleggen", "benieuwd naar zijn volgende boek", ik weet dat het clichés zijn, maar betreffende dit boek klopt het allemaal.

De Zweedse titel alleen al! 'SNABBA CASH', dat klinkt toch geweldig! Een zeer goed opgebouwde, rauwe thriller, die zich afspeelt in de onderwereld van Stockholm.

Het verhaal gaat over 3 personen:

1 Jorge : een Chileen die ontsnapt uit de gevangenis en wanneer hij op vrije voeten is dringend geld nodig heeft, veel geld.
2 Mrado : een Servier die voogdij over zijn dochtertje wenst ten koste van alles en daarvoor veel geld nodig heeft.
3 JW : een jonge arme student die zich wil meten met zijn rijke vriendjes. Zonder veel geld kan hij zijn nieuwe levensstijl niet bekostigen.

De wegen van deze 3 mannen kruisen om daarna te eindigen in een geweldige plot. Eén ding hebben ze gemeen, ze hebben alle 3 veel GELD nodig en SNEL.

Het 2de deel uit deze trilogie verschijnt in mei 2010 onder de titel "Bloedlink".

"Val Dood" is het derde deel en zal waarschijnlijk verschijnen begin 2011.

P.S. Een vergelijking met Stieg Larson moet je niet maken.

maandag 16 november 2009

Zebracinema



Boy A

Het hoofdpersonage (Jack) vertolkt door Andrew Garfield, heeft als jeugdige een zwaar misdrijf gepleegd. Wanneer hij als 24-jarige uit de gevangenis ontslagen wordt krijgt hij vanwege zijn verleden een andere identiteit aangemeten. Onder begeleiding vindt hij een job, bouwt hij een vriendenkring uit en krijgt hij zelfs een relatie met de mooie Kelly. Alles gaat hem voor de wind zou je zo zeggen maar door een stom toeval komt de media achter zijn nieuwe identiteit en begint voor hem een lijdensweg met de nodige gevolgen van dien.

Andrew Garfield zet hier een meesterlijke vertolking neer. Dit is een personage dat hem op het lijf geschreven is en die hij met verve vertolkt. Hij heeft niet voor niets voor deze rol in 2008 de British Academy Television Award for Best Actor gewonnen.

Deze film werd gemaakt door John Crowley die we kennen van de film Intermission.

woensdag 4 november 2009

weergaloze cd's

Hieronder vindt u enkele pareltjes uit onze AVM-collectie van de amerikaanse folk singer songwriter Ray Lamontagne
Ray heeft een heel eigen sound, zijn stem is uniek en zeer meeslepend. In onze collectie hebben wij 2 cd's van hem zijnde : gossip in the grain en de cd till the sun turns black
Ze zijn zeker de moeite waard om te beluisteren

Hieronder een voorproefje :

zondag 1 november 2009

De hongerspelen



Dit is een ultieme leeservaring voor zowel jong als oud. Het boek is oorspronkelijk geschreven voor 14 - 15 jarigen. Het kreeg zo'n goede kritieken dat mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik het wel moest lezen, en ja hoor niets ervan is overdreven. Een zeer goed boek, spannend en erg vlot geschreven. In het kort gaat het verhaal als volgt. Noord Amerika bestaat niet meer en is nu opgedeeld in 12 districten. Ieder jaar moeten 2 personen uit ieder district (1 jongen en 1 meisje) meedoen aan de hongerspelen. Deze personen worden in een arena losgelaten en moeten zien te overleven. Wie als enige overleeft wint. Het verhaal gaat over de 16-jarige Katniss uit district 12. Leven en overleven is het motto. Als ik zeg dat het een echte pageturner is dan heb ik niet overdreven. Een mix van thriller, fantasy en een vleugje romantiek. Lezen !!!!!!!!!!

Zeker de moeite om te lezen.

Wil je meer ween over dit boek kijk eens op www.ezzulia.nl/recensies

Dit boek is tevens in de bibliotheek van maaseik uitleenbaar.

ps Het vervolg is zojuist verschenen "Vlammen" ben benieuwd.



HIERONDER EEN VOORPROEFJE WANT HET WORDT VERFILMD / SMULLEN MAAR

vrijdag 9 oktober 2009

leuk boek


Na wat windstilte heb ik even de tijd om iets op mijn blog te zetten.

Even vermelden dat ik een leuk boek heb gelezen nl. "Vrienden" van Rudy Soetewey

Een misdaadroman van eigen bodem.

4 vrienden van een toneelgezelschap zitten op café wanneer 1 persoon vraagt "wie zou jij kunnen vermoorden in de wetenschap dat dit nooit zou uitkomen". Allemaal noemen ze een persoon en hoe ze/hij vermoord zou moeten worden. Maar wat als enkele dagen later een vernoemd persoon inderdaad wordt vermoord op dezelfde wijze als een van de vrienden verteld heeft. Luguber nietwaar. Dan gaat een van hen op onderzoek uit en komt zaken tegen die het daglicht niet mogen zien. Zijn je vrienden wel je vrienden die ze blijken te zijn. Een goed opgebouwde misdaadroman, vlot geschreven en vol humor. Alleen het plot vond ik wat tegenvallen maar desalniettemin een goed boek. Zeker lezen.
Dit boek is tevens in de collectie van biliotheek van Maaseik.

woensdag 15 juli 2009

pareltjes uit de nederlandstalige literatuur


















Dit zijn 3 pareltjes die je gelezen moet hebben.

1 liefde in parijs van Remco Campert is zo mooi geschreven met een wel zeer orgineel plot

2 de avonden van Gerard Reve is vind ik zijn mooiste boek

3 Datumloze dagen van Jeroen Brouwers is een schitterend boek over een vader-zoon relatie

donderdag 9 juli 2009

Terug van weggeweest



Enkele tips voor een goed boek tijdens de zomermaanden. Deze boeken zijn tevens in de bibliotheek van Maaseik terug te vinden :

1. vleugelslag van wally lamb is een geweldig goed geschreven familieroman met het columbine highschool drama als achtergrond. Zeker een keer lezen.

2. walpurgisnachtmerrie
van Benny Baudewyn is een onvervalste thriller van eigen bodem

3. Voor wie graag thrillers leest is de Millennium-trilogie van
stieg larsson
zeer de moeite om te lezen. zeker doen !

woensdag 13 mei 2009

22ste bericht

Het zit er op, ik heb de gehele cursus doorlopen en het was een hele boterham.

Het was mateloos interessant.

Nu je moet wel affiniteit met computers en of computerprogramma's hebben wil je deze cursus
tot een goed einde brengen.

Het is een cursus op afstand.

Op zowel privé- als professioneel vlak is deze cursus van goud waard.
Het is een uitdaging deze web 2.0 items in de bibliotheek toe te kunnen passen zodat de gebruiker hier mee weg kan.
We hebben nu nog maar het topje van de ijsberg gezien. aAs je hierboven naar het logo kijkt zie je dat er nog tig mogelijkheden zijn die wellicht beter bij jouw of je bibliotheek passen. Uitproberen zou ik zo zeggen.
Het enige nadeel vind ik dat het gros van de websites in het engels zijn (tot daar geen probleem) maar veel te omslachtig in elkaar zitten. Dit kan volgens mij veel eenvoudiger. Als je al geen computercrack bent zal je binnen de web 2.0 cursus zeker op afknappen. Een perfecte handleiding zal zeker niet bestaan maar eenvoudig in een stappen je op weg helpen binnen zo'n site dat moet tocht niet moeilijk zijn. Stof tot nadenken.
De dingen die mij het meeste hebben aangesproken zijn:


  • google reader
  • google documenten
  • LibraryThing
  • RSS feeds
  • Flickr (met bewerkingen)

van deze dingen heb ik het meeste opgestoken en zal deze toepassingen mijnsinziens het meeste gaan gebruiken.

Bij deze wil ik Mevr. Eva Simon bedanken die deze cursus heeft mogelijk gemaakt.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die mij geholpen heeft deze cursus tot een goed einde te brengen.

21ste bericht


Bibliotheek 2.0

Ik heb via http://www.vvbad.be/node/1801 een zeer goede indruk gekregen waar bibliotheek 2.0 werkelijk voor staat en ik citeer :

" Bibliotheek 1.0 is je gebruikers brengen waar de bibliotheek is. Bij Bibliotheek 2.0 breng je de bibliotheek daar waar de gebruikers zijn. Door bibliotheekvoorzieningen te integreren in andere toepassingen en via rss, blogs, podcasts en communities komt de bibliotheek waar ze zijn moet: overal.
Belangrijk bij Web 2.0 is ook participatie. Pas dat toe op de bibliotheek en mensen gaan zelf materialen aanbrengen, zelf trefwoorden toekennen, zelf reviews schrijven, ...
In de presentatie worden een aantal manieren toegelicht waarop een bibliotheek of documentatiecentrum met behulp van de huidige technologie van 1.0 naar 2.0 kan gaan.
Verder kijken we naar de stand van zaken in het Vlaamse bibliotheek- en documentatielandschap. Heeft onze sector Web 2.0 toepassingen als social software en wiki's al ontdekt?"

Hier kan ik mij volledig bij aansluiten. Hier slaan ze de spijker op zijn kop zoals dit zo mooi heet.

Alles wat je leert in web-2.0 toepassen in de bibliotheek en dit meedelen en laten gebruiken door uw gebruikers (clienten). Door dat uw gebruikers er mee vertrouwt geraken weet je ook welke web-2.0 toepassingen ideaal zijn voor jouw bibliotheek.

dinsdag 12 mei 2009

20ste bericht

Sociale bibliotheek catalogi:

Dit wordt meer en meer belangrijker. Zoeken binnen een catalogus en via links naar andere catalogi de nodige randinformatie verkrijgen. Zeer nuttig.
Kijk maar naar "zoeken.bibliotheek.be", links krijg je een woordenwolk met bijkomen info, zijnde associaties, spellingsvarianten, thesaurustermen en vertalingen. Wanneer je op een boektitel klikt krijg je ook meer informatie in Google Boeken en leestips. In nederland zijn ze een stapje verder daar maakt iedere bibliotheek apart gebruik van een zoek- en ontdekkingsmachine (zogenaamde aquabrowser). Zeer handig.
En dan worldCat is het summum,de definitie op wikipedia is het volgende:
"WorldCat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Meer dan 50 000 bibliotheken uit meer dan 90 landen werken samen aan één gemeenschappelijke online catalogus."
Dit is natuurlijk fantastisch maar in hoeverre gebruik een eenvoudige bibliotheekmedewerker dit item.

19de bericht


Ik ben niet echt een muziekbeluisteraar via de pc dus dit programma (dingetje) is niet echt mijn turf. Ten eerste vind ik het programma onzettend moelijk in mekaar zitten en ik had er de grootste moeite mee om hierin wegwijs te geraken. Nu wat wel mooi is dat je via zoeken.bibliotheek.be (als je cd's selecteerd) wel last.fm tips meekrijgt (dit is wel fantastisch vind ik). Of die tips in de bibliotheek aanwezig zijn is natuurlijk een ander verhaal. Nu "the social music revolution" is een mooi item om te gebruiken binnen de bibliotheek als achtergrondmuziek, en zo mensen bekend te laten maken met veschillende soorten genres. Voor de rest heeft het mij niet echt kunnen bekoren.

zaterdag 9 mei 2009

18de bericht




Sociale netwerken:
Nu op wikipedia vond ik een zeer goede definitie van sociale netwerken nl. "Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk.
Veel sociale netwerksites richten zich op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Deelnemers kunnen berichten sturen naar contacten, en bijvoorbeeld foto's, video's en internetlinks delen".
Beter kan ik het niet uitleggen. Nu ik persoonlijk heb wel een account bij 2 verschillende netweken nl facebook (wie niet) en orkut, maar ik gebruik ze zeer zelden. Nu ik denk wel dat het zijn nut heeft ook binnen de bibliotheek. Zo kan je in contact blijven met collega's en of vrienden. Ik vind het persoonlijk meer een speeltje voor jongeren. Zoals de definitie het al weergeeft - vermaak en het in contact blijven met vrienden. Niet aan mij besteed (op deze manier toch niet). Maar het zal ongetwijfeld zijn nut hebben bewezen. Het grootste probleem is je moet er enorm veel tijd aan besteden en dat hebben wij helaas niet in overschot.


donderdag 7 mei 2009

17de bericht



In deze studeerkamer vindt een kat zijn jongen niet in terug, nu daar hebben wij een oplossing voor, nl. Librarything "catalog your books on-line. Maar van uw boekenkst een virtuele bibliotheek. De oplossing om een geordende boekencollectie te maken. http://www.librarything.nl/home/maartenbartels is mijn viruele boekenkast.
Dit programma is de gemakkelijkste in het gebruik en zeer eenvoudig uitgelegd. In een woord geweldig programma.

16de bericht


Web 2.0 in kaart gebracht / Frankwatching is een prachtige site waarin alle 2.0 toepassingen zeer duidelijk chronologsch worden vermeld. Wij hebben tot nu toe nog maar een topje van de ijsberg gezien maar als je deze site bekijkt dan zie je in 1 oogopslag welke tig mogelijkheden van elke toepassing voorhanden zijn. Wat mij het meest heeft aangesproken zij de volgende toepassingen :


  1. Flickr, zeer veel mogelijkheden met verassende en grappige toepassingen zowel voor privé -als professionele doeleinden.

  2. Librarything vind ik persoonlijk een fantastisch medium. Hier kan je je eigen boekenkast ordenen, maar ook in de bibliotheek geeft dit programma enorm veel mogelijkheden. (zie ook 17de bericht)

  3. On-line kantoortoepassingen (google dokumenten) dit is een fantastisch programma voor een bibliotheek met zeer veel mogelijkheden.

dinsdag 5 mei 2009

15de bericht


YouTube: naar analogie met podcast, is dit ook een medium dat een enorme hype heeft veroorzaakt. Van het mogelijke tot het onmogelijke kan je zien op YouTube. Heb je iets gemist op tv dan is de kans groot dat je het kunt herbekijken op dit medium. Voor de bibliotheek is dit ook een zeer leuk gegeven. Je kan een promotie- introductiefilmpje maken. De activiteiten kunnen op die manier in het zonnetje gezet worden (leuk voor ouders bij kinderactiviteiten). De personeelsleden kunnen bv. via een ludiek filmpje voorgesteld worden. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan gefilmd worden. Nu je moet er mee opletten, niet iedereen is er mee opgezet om op beeld te verschijnen. Karla De Greeve en ik gaan in de nabije toekomst een filmpje maken van onze bibliotheek en op youtube zetten en tevens op onze respectievelijke blog. Ik (en Karla) zijn benieuwd, maar wordt vervolgd.

14de bericht


Podcasting: dit is werkelijk een "innovatie tot en met" en dan hebben we het nog niet over "youtube". Naast geschreven berichten nu ook gesproken berichten. Het is toch ideaal om radiouitzendingen ed. nog een te kunnen herbeluisteren. Dit geeft heel veel mogelijkheden binnen een bibliotheek. Zo kan je uiteenzettingen opnemen en via podcast op je blog zetten.
Dit is ook interessant voor diegene die uitzendingen gemist hebben wat betreft uitreikingen literaire prijzen om zo een een juryrapport te laten beluisteren zoadat de bezoeker kan nagaan of hij dit boek moet lezen ja of neen. zo zijn er legio voorbeelden. Een goed item om te gebruiken binnen de bibliotheek.

donderdag 9 april 2009

13de bericht




IM: instant messaging (not just for kids) mijn mening is iets anders. Ik vind dit niet geschikt voor een bibliotheek. Het is wel interessant voor personen die ver weg wonen en zo kunnen chatten om iets van elkaar te weten binnen de privésfeer, maar in de bibliotheek zie ik daar het nut niet van in.
Binnen een bibliotheek hou ik meer van persoonlijk contact. En wat is er mis met een gewone mail of telefoongesprek. Ik vind het meer een spelerei voor de jeugd. Wat daarentegen wel, volgens mij, goed functioneert is: "ask a librarian" en "aladin". Dat heeft wel een functionaliteit.
Ik ben mischien wel een beetje negatief over dit onderwerp mzaar ik vind het geen meerwaarde, terwijl andere (van de 23 dingen) wel degelijk een meerwaarde kunnen betekenen voor een bibliotheek.

woensdag 8 april 2009

12de bericht

Bibliotheek aan huis

In oktober 2005 is de bibliotheek van Maaseik en De Post van start
gegaan met het pilootproject “Bibliotheek aan huis”


Deze dienstverlening is bestemd voor een speciale doelgroep : nl. voor
minder mobiele mensen. Doelstelling van de Post en de bibliotheek is
het sociaal isolement te doorbreken van bejaarden, mensen met een
handicap, zieken, kortom iedereen die zich niet zelfstandig naar de
hoofdbib in Maaseik, het filiaal in Neeroeteren of de uitleenpost in
Opoeteren kan verplaatsen.

De organisatie van de bibliotheek

De allereerste keer komen er twee bibliotheekmedewerkers bij je thuis
langs om de nodige afspraken te maken. Zij maken hierbij gebruik van
een behoefteformulier. Op basis hiervan kunnen zij geschikte
pakketten klaarmaken, afgestemd op de interessesfeer van deze
gebruikers. Dit initiatief is een succes gebleken vermits er
ongeveer 20 personen per maand nog altijd gebruik van maken.


Momenteel worden de leners van de boekenpost 4-wekelijks voorzien van een een
nieuw boekenpakket. Regelmatig bellen of mailen zij ons met eventuele
nieuwe voorstellen van titels of genres van boeken die zij willen
ontvangen.


Deze werkwijze is zeer persoonlijk en verloopt gemoedelijk en
vertrouwelijk. Meestal praten wij een beetje bij en kunnen wij
inschatten hoe het met hun gesteld is.


Met verjaardagen, kerst en nieuwjaar houden wij ook rekening en sturen
wij mekaar de beste wensen toe.


Een lener stuurde ons onlangs een zelfgemaakte wenskaart uit de
knutselboeken van de bibliotheek.


Nog een andere lener mailde ons de volgende attentie : “Via deze
weg wil ik jullie van harte danken voor de fijne dienstverlening het
voorbije jaar. Het stelt mij in staat om op een zeer gemakkelijke
wijze een beetje “cultuur” op te snuiven.”


Bij de verzending van de boekenpakketten sturen wij een begeleidend
papier met de vraag of zij dit boek graag gelezen hebben : een lener
schreef hierbij : “De boeken zijn zeer goed, ’t Is ook
lastig kiezen voor anderen maar dat valt goed mee en daarom mijn dank
aan U allen.”


Nog iemand gaf ons de volgende opmerking : “Liever geen boeken over
oorlog en ook niet wat zich afspeelt in Rusland, die namen zijn zo
moeilijk te lezen. Maar er waren al verscheiden mooie boeken bij om
te lezen. Dank jullie.

Het is mooi om op deze manier met elkaar contact te kunnen onderhouden en
het geeft ons de mogelijkheid om een goed beeld te hebben van hun
voorkeuren en leespatroon.

Ons aanbod van ineressante materialen

De bibliotheek heeft een grote collectie van Grootletterboeken voor
mensen die slechtziend of moeilijk kleinere drukletters kunnen lezen.

o.a.
Streekromans : De witte / Ernest Claes

In jouw armen / Catherine Cookson
Echo in de wind / Leni Saris

o.a.
Spannende verhalen : Onvoltooid / Pieter Aspe


De giftige pen / Agatha Christie


Zo ook zijn er oorlogsromans, bestsellers, waar gebeurde verhalen


Maar ook informatieve boeken over de streekgeschiedenis oa. De
bokkerijders in het Maasland / H. Van Pelt vallen in de smaak bij
deze doelgroep.

-------------------------------------------------------------------------------

Hierboven vindt u het resultaat van on-line kantoortoepassingen gepubliceerd onder

http://docs.google.com/Doc?id=dc9qv7tp_1gnwszqgc

Dit is een zeer leuk instrument om mee te werken. Zeer eenvouding om toe te passen en zze effectief. Het leukste ding van de 12 dingen die ik tot nu toe heb toegepast.

Zee effectief voor diegene die administratie doen waarbij meerdere personen op de hoogte dienen te blijven, voor activiteiten e.d.. Het fijne ervan is oude documenten blijven bewaard. Je kunt dus altijd op teruggrijpen.

dinsdag 31 maart 2009

11de bericht


Wiki,

Het komt uit het hawaïaans (snel) en inderdaad het is snel, en gemakkelijk te gebruiken. Ik gebruik het bij onze voetbalploeg "de pionnen" uit Maaseik. Dit is, zeg maar, onze web-site waarin alles staat. Informatie over wie wij zijn, wat wij doen en waar wij voor staan. Het leuke is, wij hebben ook een rubriek "weetjes", "heet van de naald" en "wedstrijdverslagen" en iedereen die dat wenst kan zijn verhaal of boodschap hierin kwijt, dus interactief voor iedereen. Als het eenmaal op poten staat is het zeer gebruiksvriendelijk. Een wiki perfect toegepast binnen de bibliotheek en of vriendenkring van een bibliotheek.

Een zeer fijn instrument met vele ongekende mogelijkheden. Het enige, en dat geldt voor alle toepassingen tot nu toe, de web-sites om deze dingen aan te maken blijven onduidelijk en chaotisch. Na veel puzzelwerk komt men wel tot een goed einde.

zondag 29 maart 2009

10de bericht




Del.icio.us : een prachtige tool, toen ik er mee begon dacht ik dit identiek hetzelfde als favorieten toevoegen waneer je internet sites hebt gevonden. Wat is het verschil ? Nu er is een groot verschil. Je kunt je favoriete pagina's pagina's delen met anderen en vice versa en ze worden up tot date bijgehouden. Je kunt de pagina's die jou interesseren delen en ze worden bijgehouden. een wereld gaat voor je open. Je kunt pagina's vinden die anders voor je verborgen bleven. een zeer handige tool. Voor de bibliotheek kan het interessant zijn om bepaalde sites te vermelden, zoals de laatste nieuwe thrillertitels, niauwe aanwinsten, .... keuze te over om klanten in de bibliotheek op de hoogte te houden.

op naar de wiki's

dinsdag 24 maart 2009

9de bericht



Denkmoment :
  1. 1. weblog : dit zou ik ten allerzeerste aanbevelen aan alle bib-medewerkers, en dit voor zowel intern als extern gebruik. Ik vind het persoonlijk een meerwaarde voor de bibliotheek buiten het gebruik van de web-site van de Stad waar de bibliotheek onder valt en waar sumier gegevens worden verstrekt. Een ideale tool naast een gebruikelijke web-site. Op de eigen blog kun je eens uitleven en alles laten zien wat en waar de bibliotheek voor staat,het vermelden van info, fotoreportages, activiteite, .... Echt een meerwaarde.
  2. RSS : really simply syndication, handig om altijd op de hoogte te blijven van de laatste artikels cq nieuwtjes. De bibliotheek is altijd up to date wanner zij artkels en of nieuwtjes vermelden in hun blog. Dit komt de bib alleen maar ten goede.
  3. Flickr : Hier zijn de mogelijkheden te over, dit is spielerei waar geen einde aan komt, van gewone foto's tot foto's die je kunt manipuleren en verbeteren. Alleen de web-site van flickr is een beetje chaotisch, hier vindt de kat z'n jongen niet in terug. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een leuk speeltje met veel toepassingen die voor de bibliotheek van toepassing kan zijn. (zeker met het oog op het uitzicht van de blog, alsmede het opvrolijkken van je berichten).
  4. Conclusie : Tot nu toe heb ik heel veel geleerd wat van toepassing kan zijn "ZOWEL" privé als voor de bibliotheek. Je gaat natuurlijk niet alles toepassen maar heel veel kan toch nuttig zijn en als je ermee begint dan ook "the whole package" en de termen hoor je inderdaad meer en meer en je leest er ook meer over.

hierna volgen enkele quotes uit wikipedia betreffende web 2.0 waarin ik mij kan vinden:

  • Doordat het web 2.0 online applicaties biedt, waar meerdere mensen tegelijkertijd aan kunnen werken, heeft het nieuwe mogelijkheden geschapen voor online samenwerking
  • Naast de technische vernieuwingen wordt Web 2.0 vaak ook in verband gebracht met een bepaalde visuele stijl.
  • Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicatiesvoor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken.

Op naar de volgende stappen in het web 2.0 proces.

maandag 23 maart 2009

8ste bis bericht

My creation
My creation,
originally uploaded by maartenbartelsflickr.
Visitekaartje van de bib Maaseik

8ste bericht

My creation
My creation,
originally uploaded by maartenbartelsflickr.
Mijn foto uit flickr zelf gecreerd via fd's flickr toys. Heeft heel wat voeten in aarde gehad om het te maken maar geduld wordt beloond, en ziehier het resulttaat. Mag gezien worden nietwaar. Af en toe eens nadenken van hoe en wat ik gedaan heb. Een spoorboekje bijhouden van wat en hoe je het gedaan hebt is af en toe geen overbodige luxe. Nu via dit programma kan je leuke dingen maken, zeer de moeite waar privé als op het werk om zo op een ludieke manier een fotoreportage te maken van activiteiten binnen de bibliotheek.
Nu via de blog van de bibliotheek Maaseik heeft karla (onze bibliothecaris) regelamatig foto's en diavoorstellingen gepubliceerd.
Ook zeer de moeite waard om te bekijken (van activiteiten enz.)

zondag 22 maart 2009

7de bericht

Dit is echt geweldig, hier kan je je fantasie volledig laten gaan.
Spielerei op en top.
Je kunt er natuurlijk fantastische dingen mee doen wat flyers betreft en andere zaken goed voor de bibliotheek.
Zeer leuk

6de bericht

Eindelijk gelukt na veel oefenen en goede tips van Karla om flickr foto's (photostream) op mijn blog te krijgen en inderdaad dit heeft veel mogelijkheden. Maar wel zeer moelijk uitgelegd op de web-site van Flickr.

Dit is de bibliotheek van maaseik, een oud gebouw wat vroeger een school was (bij de fraters).
Het ligt in de bleumerstraat op een steenworp van de maas en de nederlands grens.

woensdag 18 maart 2009

5de bericht


Nu bezig met flickr. Niet gemakkelijk, wel interessant om foto's van activiteiten, vakanties, ed. te laten zien aan iedereen.

Ik heb nu een foto van Kreta genomen uit Flickr (daar ga ik waarschijnlijk op vakantie vanaf 17 april 2009)

hopelijk mooi weer en een fantastisch uitzicht zoals op de foto. (deze foto is gemaakt door elisabeth gaj)
Je wilt zo vertrekken nietwaar.
Nu omdat wij met google werken weet ik niet of picasa ook zo werkt, waarschijnlijk wel.


4de bericht

De rss-feeds zijn vrijwel goed onder de knie, een zeer interessant gegeven, zo kan je up to date uw favoriete internetsites bijhouden. Ze passen zich herhaaldelijk aan.
De beste die ik heb gevonden hebben natuurlijk met mijn werk in de bibliotheek te maken.
Ik hou mij bezig met tijdschriften en zo kan ik de aanpassingen goed bijhouden.
Welke rss feeds ik nu bij google reader heb geplaatst zijn: 2 kranten, zebracinema, tijdschriften, nieuw te verschijnen thrillertitels, allas wat bibliotheken met blogs doen, bibliotheek 2.0 ...
Ik begin er lol in te krijgen en dat is och de bedoeling niet ?

Met vallen en opstaan gaan we verder

3de bericht

We zijn goed vertrokken
Ik heb de rss feeds overlopen en het lukt wonderbaarlijk wel en zeer interessant.
rss feeds geven u een up to date info weer van uw favoriete web-sites. Een nieuwsbrief is een alleenstaand feit dat 1 malig wordt weergegeven om de zoveel tijd. Rss feeds doen dit automatisch, denk ik.
We gaan door met veel plezier.

2de bericht

Ik ben Maarten Bartels en werkzaam in de bibliotheek van Maaseik.
Ik start Web 2.0 om de bibliotheek via deze weg bekend te maken bij een breder publiek.
De volgende toepassingen zijn mij niet vreemd zijnde:
netvibes
amazon.com
youtube
facebook
rss feeds

maar nog veel zaken niet en dus ben ik zeer benieuwd hoe dit gaat aflopen. Wij zijn er helemaal klaar voor.

1ste blog aangemaakt

Ik ben vandaag om 12:08 begonnen met mijn eerste blog aan te maken via blogger.com in de cursus 23 dingen.
Start to web 2.0 is begonnen en we gaan nu de 23 dingen leren op afstand.
Ik hoop op een groot succes.