dinsdag 31 maart 2009

11de bericht


Wiki,

Het komt uit het hawaïaans (snel) en inderdaad het is snel, en gemakkelijk te gebruiken. Ik gebruik het bij onze voetbalploeg "de pionnen" uit Maaseik. Dit is, zeg maar, onze web-site waarin alles staat. Informatie over wie wij zijn, wat wij doen en waar wij voor staan. Het leuke is, wij hebben ook een rubriek "weetjes", "heet van de naald" en "wedstrijdverslagen" en iedereen die dat wenst kan zijn verhaal of boodschap hierin kwijt, dus interactief voor iedereen. Als het eenmaal op poten staat is het zeer gebruiksvriendelijk. Een wiki perfect toegepast binnen de bibliotheek en of vriendenkring van een bibliotheek.

Een zeer fijn instrument met vele ongekende mogelijkheden. Het enige, en dat geldt voor alle toepassingen tot nu toe, de web-sites om deze dingen aan te maken blijven onduidelijk en chaotisch. Na veel puzzelwerk komt men wel tot een goed einde.

zondag 29 maart 2009

10de bericht




Del.icio.us : een prachtige tool, toen ik er mee begon dacht ik dit identiek hetzelfde als favorieten toevoegen waneer je internet sites hebt gevonden. Wat is het verschil ? Nu er is een groot verschil. Je kunt je favoriete pagina's pagina's delen met anderen en vice versa en ze worden up tot date bijgehouden. Je kunt de pagina's die jou interesseren delen en ze worden bijgehouden. een wereld gaat voor je open. Je kunt pagina's vinden die anders voor je verborgen bleven. een zeer handige tool. Voor de bibliotheek kan het interessant zijn om bepaalde sites te vermelden, zoals de laatste nieuwe thrillertitels, niauwe aanwinsten, .... keuze te over om klanten in de bibliotheek op de hoogte te houden.

op naar de wiki's

dinsdag 24 maart 2009

9de bericht



Denkmoment :
  1. 1. weblog : dit zou ik ten allerzeerste aanbevelen aan alle bib-medewerkers, en dit voor zowel intern als extern gebruik. Ik vind het persoonlijk een meerwaarde voor de bibliotheek buiten het gebruik van de web-site van de Stad waar de bibliotheek onder valt en waar sumier gegevens worden verstrekt. Een ideale tool naast een gebruikelijke web-site. Op de eigen blog kun je eens uitleven en alles laten zien wat en waar de bibliotheek voor staat,het vermelden van info, fotoreportages, activiteite, .... Echt een meerwaarde.
  2. RSS : really simply syndication, handig om altijd op de hoogte te blijven van de laatste artikels cq nieuwtjes. De bibliotheek is altijd up to date wanner zij artkels en of nieuwtjes vermelden in hun blog. Dit komt de bib alleen maar ten goede.
  3. Flickr : Hier zijn de mogelijkheden te over, dit is spielerei waar geen einde aan komt, van gewone foto's tot foto's die je kunt manipuleren en verbeteren. Alleen de web-site van flickr is een beetje chaotisch, hier vindt de kat z'n jongen niet in terug. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een leuk speeltje met veel toepassingen die voor de bibliotheek van toepassing kan zijn. (zeker met het oog op het uitzicht van de blog, alsmede het opvrolijkken van je berichten).
  4. Conclusie : Tot nu toe heb ik heel veel geleerd wat van toepassing kan zijn "ZOWEL" privé als voor de bibliotheek. Je gaat natuurlijk niet alles toepassen maar heel veel kan toch nuttig zijn en als je ermee begint dan ook "the whole package" en de termen hoor je inderdaad meer en meer en je leest er ook meer over.

hierna volgen enkele quotes uit wikipedia betreffende web 2.0 waarin ik mij kan vinden:

  • Doordat het web 2.0 online applicaties biedt, waar meerdere mensen tegelijkertijd aan kunnen werken, heeft het nieuwe mogelijkheden geschapen voor online samenwerking
  • Naast de technische vernieuwingen wordt Web 2.0 vaak ook in verband gebracht met een bepaalde visuele stijl.
  • Het gaat over de verandering van een verzameling websites naar een volledig platform voor interactieve webapplicatiesvoor eindgebruikers op het World Wide Web. Volgens sommigen zullen deze uiteindelijk losstaande lokaal geïnstalleerde software overbodig maken.

Op naar de volgende stappen in het web 2.0 proces.

maandag 23 maart 2009

8ste bis bericht

My creation
My creation,
originally uploaded by maartenbartelsflickr.
Visitekaartje van de bib Maaseik

8ste bericht

My creation
My creation,
originally uploaded by maartenbartelsflickr.
Mijn foto uit flickr zelf gecreerd via fd's flickr toys. Heeft heel wat voeten in aarde gehad om het te maken maar geduld wordt beloond, en ziehier het resulttaat. Mag gezien worden nietwaar. Af en toe eens nadenken van hoe en wat ik gedaan heb. Een spoorboekje bijhouden van wat en hoe je het gedaan hebt is af en toe geen overbodige luxe. Nu via dit programma kan je leuke dingen maken, zeer de moeite waar privé als op het werk om zo op een ludieke manier een fotoreportage te maken van activiteiten binnen de bibliotheek.
Nu via de blog van de bibliotheek Maaseik heeft karla (onze bibliothecaris) regelamatig foto's en diavoorstellingen gepubliceerd.
Ook zeer de moeite waard om te bekijken (van activiteiten enz.)

zondag 22 maart 2009

7de bericht

Dit is echt geweldig, hier kan je je fantasie volledig laten gaan.
Spielerei op en top.
Je kunt er natuurlijk fantastische dingen mee doen wat flyers betreft en andere zaken goed voor de bibliotheek.
Zeer leuk

6de bericht

Eindelijk gelukt na veel oefenen en goede tips van Karla om flickr foto's (photostream) op mijn blog te krijgen en inderdaad dit heeft veel mogelijkheden. Maar wel zeer moelijk uitgelegd op de web-site van Flickr.

Dit is de bibliotheek van maaseik, een oud gebouw wat vroeger een school was (bij de fraters).
Het ligt in de bleumerstraat op een steenworp van de maas en de nederlands grens.

woensdag 18 maart 2009

5de bericht


Nu bezig met flickr. Niet gemakkelijk, wel interessant om foto's van activiteiten, vakanties, ed. te laten zien aan iedereen.

Ik heb nu een foto van Kreta genomen uit Flickr (daar ga ik waarschijnlijk op vakantie vanaf 17 april 2009)

hopelijk mooi weer en een fantastisch uitzicht zoals op de foto. (deze foto is gemaakt door elisabeth gaj)
Je wilt zo vertrekken nietwaar.
Nu omdat wij met google werken weet ik niet of picasa ook zo werkt, waarschijnlijk wel.


4de bericht

De rss-feeds zijn vrijwel goed onder de knie, een zeer interessant gegeven, zo kan je up to date uw favoriete internetsites bijhouden. Ze passen zich herhaaldelijk aan.
De beste die ik heb gevonden hebben natuurlijk met mijn werk in de bibliotheek te maken.
Ik hou mij bezig met tijdschriften en zo kan ik de aanpassingen goed bijhouden.
Welke rss feeds ik nu bij google reader heb geplaatst zijn: 2 kranten, zebracinema, tijdschriften, nieuw te verschijnen thrillertitels, allas wat bibliotheken met blogs doen, bibliotheek 2.0 ...
Ik begin er lol in te krijgen en dat is och de bedoeling niet ?

Met vallen en opstaan gaan we verder

3de bericht

We zijn goed vertrokken
Ik heb de rss feeds overlopen en het lukt wonderbaarlijk wel en zeer interessant.
rss feeds geven u een up to date info weer van uw favoriete web-sites. Een nieuwsbrief is een alleenstaand feit dat 1 malig wordt weergegeven om de zoveel tijd. Rss feeds doen dit automatisch, denk ik.
We gaan door met veel plezier.

2de bericht

Ik ben Maarten Bartels en werkzaam in de bibliotheek van Maaseik.
Ik start Web 2.0 om de bibliotheek via deze weg bekend te maken bij een breder publiek.
De volgende toepassingen zijn mij niet vreemd zijnde:
netvibes
amazon.com
youtube
facebook
rss feeds

maar nog veel zaken niet en dus ben ik zeer benieuwd hoe dit gaat aflopen. Wij zijn er helemaal klaar voor.

1ste blog aangemaakt

Ik ben vandaag om 12:08 begonnen met mijn eerste blog aan te maken via blogger.com in de cursus 23 dingen.
Start to web 2.0 is begonnen en we gaan nu de 23 dingen leren op afstand.
Ik hoop op een groot succes.