woensdag 13 mei 2009

22ste bericht

Het zit er op, ik heb de gehele cursus doorlopen en het was een hele boterham.

Het was mateloos interessant.

Nu je moet wel affiniteit met computers en of computerprogramma's hebben wil je deze cursus
tot een goed einde brengen.

Het is een cursus op afstand.

Op zowel privé- als professioneel vlak is deze cursus van goud waard.
Het is een uitdaging deze web 2.0 items in de bibliotheek toe te kunnen passen zodat de gebruiker hier mee weg kan.
We hebben nu nog maar het topje van de ijsberg gezien. aAs je hierboven naar het logo kijkt zie je dat er nog tig mogelijkheden zijn die wellicht beter bij jouw of je bibliotheek passen. Uitproberen zou ik zo zeggen.
Het enige nadeel vind ik dat het gros van de websites in het engels zijn (tot daar geen probleem) maar veel te omslachtig in elkaar zitten. Dit kan volgens mij veel eenvoudiger. Als je al geen computercrack bent zal je binnen de web 2.0 cursus zeker op afknappen. Een perfecte handleiding zal zeker niet bestaan maar eenvoudig in een stappen je op weg helpen binnen zo'n site dat moet tocht niet moeilijk zijn. Stof tot nadenken.
De dingen die mij het meeste hebben aangesproken zijn:


  • google reader
  • google documenten
  • LibraryThing
  • RSS feeds
  • Flickr (met bewerkingen)

van deze dingen heb ik het meeste opgestoken en zal deze toepassingen mijnsinziens het meeste gaan gebruiken.

Bij deze wil ik Mevr. Eva Simon bedanken die deze cursus heeft mogelijk gemaakt.

Bij deze wil ik iedereen bedanken die mij geholpen heeft deze cursus tot een goed einde te brengen.

21ste bericht


Bibliotheek 2.0

Ik heb via http://www.vvbad.be/node/1801 een zeer goede indruk gekregen waar bibliotheek 2.0 werkelijk voor staat en ik citeer :

" Bibliotheek 1.0 is je gebruikers brengen waar de bibliotheek is. Bij Bibliotheek 2.0 breng je de bibliotheek daar waar de gebruikers zijn. Door bibliotheekvoorzieningen te integreren in andere toepassingen en via rss, blogs, podcasts en communities komt de bibliotheek waar ze zijn moet: overal.
Belangrijk bij Web 2.0 is ook participatie. Pas dat toe op de bibliotheek en mensen gaan zelf materialen aanbrengen, zelf trefwoorden toekennen, zelf reviews schrijven, ...
In de presentatie worden een aantal manieren toegelicht waarop een bibliotheek of documentatiecentrum met behulp van de huidige technologie van 1.0 naar 2.0 kan gaan.
Verder kijken we naar de stand van zaken in het Vlaamse bibliotheek- en documentatielandschap. Heeft onze sector Web 2.0 toepassingen als social software en wiki's al ontdekt?"

Hier kan ik mij volledig bij aansluiten. Hier slaan ze de spijker op zijn kop zoals dit zo mooi heet.

Alles wat je leert in web-2.0 toepassen in de bibliotheek en dit meedelen en laten gebruiken door uw gebruikers (clienten). Door dat uw gebruikers er mee vertrouwt geraken weet je ook welke web-2.0 toepassingen ideaal zijn voor jouw bibliotheek.

dinsdag 12 mei 2009

20ste bericht

Sociale bibliotheek catalogi:

Dit wordt meer en meer belangrijker. Zoeken binnen een catalogus en via links naar andere catalogi de nodige randinformatie verkrijgen. Zeer nuttig.
Kijk maar naar "zoeken.bibliotheek.be", links krijg je een woordenwolk met bijkomen info, zijnde associaties, spellingsvarianten, thesaurustermen en vertalingen. Wanneer je op een boektitel klikt krijg je ook meer informatie in Google Boeken en leestips. In nederland zijn ze een stapje verder daar maakt iedere bibliotheek apart gebruik van een zoek- en ontdekkingsmachine (zogenaamde aquabrowser). Zeer handig.
En dan worldCat is het summum,de definitie op wikipedia is het volgende:
"WorldCat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Meer dan 50 000 bibliotheken uit meer dan 90 landen werken samen aan één gemeenschappelijke online catalogus."
Dit is natuurlijk fantastisch maar in hoeverre gebruik een eenvoudige bibliotheekmedewerker dit item.

19de bericht


Ik ben niet echt een muziekbeluisteraar via de pc dus dit programma (dingetje) is niet echt mijn turf. Ten eerste vind ik het programma onzettend moelijk in mekaar zitten en ik had er de grootste moeite mee om hierin wegwijs te geraken. Nu wat wel mooi is dat je via zoeken.bibliotheek.be (als je cd's selecteerd) wel last.fm tips meekrijgt (dit is wel fantastisch vind ik). Of die tips in de bibliotheek aanwezig zijn is natuurlijk een ander verhaal. Nu "the social music revolution" is een mooi item om te gebruiken binnen de bibliotheek als achtergrondmuziek, en zo mensen bekend te laten maken met veschillende soorten genres. Voor de rest heeft het mij niet echt kunnen bekoren.

zaterdag 9 mei 2009

18de bericht




Sociale netwerken:
Nu op wikipedia vond ik een zeer goede definitie van sociale netwerken nl. "Een sociale netwerksite is een website die gebruikers een profiel laat aanmaken, die ze vervolgens kunnen koppelen aan de profielen van anderen binnen hun sociaal netwerk.
Veel sociale netwerksites richten zich op vermaak en het in contact blijven met vrienden. Deelnemers kunnen berichten sturen naar contacten, en bijvoorbeeld foto's, video's en internetlinks delen".
Beter kan ik het niet uitleggen. Nu ik persoonlijk heb wel een account bij 2 verschillende netweken nl facebook (wie niet) en orkut, maar ik gebruik ze zeer zelden. Nu ik denk wel dat het zijn nut heeft ook binnen de bibliotheek. Zo kan je in contact blijven met collega's en of vrienden. Ik vind het persoonlijk meer een speeltje voor jongeren. Zoals de definitie het al weergeeft - vermaak en het in contact blijven met vrienden. Niet aan mij besteed (op deze manier toch niet). Maar het zal ongetwijfeld zijn nut hebben bewezen. Het grootste probleem is je moet er enorm veel tijd aan besteden en dat hebben wij helaas niet in overschot.


donderdag 7 mei 2009

17de bericht



In deze studeerkamer vindt een kat zijn jongen niet in terug, nu daar hebben wij een oplossing voor, nl. Librarything "catalog your books on-line. Maar van uw boekenkst een virtuele bibliotheek. De oplossing om een geordende boekencollectie te maken. http://www.librarything.nl/home/maartenbartels is mijn viruele boekenkast.
Dit programma is de gemakkelijkste in het gebruik en zeer eenvoudig uitgelegd. In een woord geweldig programma.

16de bericht


Web 2.0 in kaart gebracht / Frankwatching is een prachtige site waarin alle 2.0 toepassingen zeer duidelijk chronologsch worden vermeld. Wij hebben tot nu toe nog maar een topje van de ijsberg gezien maar als je deze site bekijkt dan zie je in 1 oogopslag welke tig mogelijkheden van elke toepassing voorhanden zijn. Wat mij het meest heeft aangesproken zij de volgende toepassingen :


  1. Flickr, zeer veel mogelijkheden met verassende en grappige toepassingen zowel voor privé -als professionele doeleinden.

  2. Librarything vind ik persoonlijk een fantastisch medium. Hier kan je je eigen boekenkast ordenen, maar ook in de bibliotheek geeft dit programma enorm veel mogelijkheden. (zie ook 17de bericht)

  3. On-line kantoortoepassingen (google dokumenten) dit is een fantastisch programma voor een bibliotheek met zeer veel mogelijkheden.

dinsdag 5 mei 2009

15de bericht


YouTube: naar analogie met podcast, is dit ook een medium dat een enorme hype heeft veroorzaakt. Van het mogelijke tot het onmogelijke kan je zien op YouTube. Heb je iets gemist op tv dan is de kans groot dat je het kunt herbekijken op dit medium. Voor de bibliotheek is dit ook een zeer leuk gegeven. Je kan een promotie- introductiefilmpje maken. De activiteiten kunnen op die manier in het zonnetje gezet worden (leuk voor ouders bij kinderactiviteiten). De personeelsleden kunnen bv. via een ludiek filmpje voorgesteld worden. Je kan het zo gek niet bedenken of het kan gefilmd worden. Nu je moet er mee opletten, niet iedereen is er mee opgezet om op beeld te verschijnen. Karla De Greeve en ik gaan in de nabije toekomst een filmpje maken van onze bibliotheek en op youtube zetten en tevens op onze respectievelijke blog. Ik (en Karla) zijn benieuwd, maar wordt vervolgd.

14de bericht


Podcasting: dit is werkelijk een "innovatie tot en met" en dan hebben we het nog niet over "youtube". Naast geschreven berichten nu ook gesproken berichten. Het is toch ideaal om radiouitzendingen ed. nog een te kunnen herbeluisteren. Dit geeft heel veel mogelijkheden binnen een bibliotheek. Zo kan je uiteenzettingen opnemen en via podcast op je blog zetten.
Dit is ook interessant voor diegene die uitzendingen gemist hebben wat betreft uitreikingen literaire prijzen om zo een een juryrapport te laten beluisteren zoadat de bezoeker kan nagaan of hij dit boek moet lezen ja of neen. zo zijn er legio voorbeelden. Een goed item om te gebruiken binnen de bibliotheek.